FN Blog / Nyomor széle / Düh
Nyomtatás Betűméret
Düh 2009-12-17 11:47:11
Az adományosztás lebonyolítása figyelmet igényel, hogy az igazságosság elve meglegyen. Mivel nem egységcsomagokról van szó, és pl. a használt ruhákat, cipőket célszerű felpróbálni, úgy jó, ha az ember váltogatja a házak sorrendjét is, különben a hamarabb lehetőséghez jutók jobban járhatnak. Ahol nagy a szükség, ott az összemérés is állandó, ki, mit kapott, mennyit, miből. Kevés a türelem, nagy a feszültség.

A fiatal pár a sor egyik végén lakik. Ők sosem kérnek, csak várnak, hogy rájuk kerüljön a sor. Pedig nekik sincs. Szinte semmi.

Kaptam némi édességet, narancsot egy adományozótól. Nem sokat, 17 csomagocska lett. Tudtam, több a ház az utcában, de másnapra ígértek még, gondoltam, akinek nem jut, másnap majd kap.

Most az utca másik végén kezdtem. Gyorsan haladtam, az információ megelőzött, már az első ház után vártak. Az utolsó két házhoz már nem jutott csomag. Az utolsó előttinél nem voltak otthon, fáért mentek. Az utolsónál viszont ott voltak.

A fiatal pár két kisgyermekével a ház előtt vár. Szorosan, egymáshoz simulva állnak a hidegben. Négyen együtt sem lehetnek sokkal több 100 kilónál. A 7 éves az apja mellett, a 3 éves az anyja ölében, egy kabátba fogja, meztelen kis talpa kilóg a dzseki alól. Várnak, ahogy szoktak, némán. Fékezek, kiszállok, magyarázom: most keveset kaptam, nem jutott mindenkinek, de holnap újra jövök majd, és maguknál kezdem. A felnőttek bólintanak. Tudják, holnap jövök majd. De a kicsi nem érti. Csak azt, hogy nem kap. Ő nem.

 

Nem sír, hanem három évének minden erejével, és dühével az anyja arcába vág. Ököllel. És üti. Az anyja némán tűri, és kicsit elhajolva felsőtestével az ütések elől, elindul vissza a házba.


Cimkék: mélyszegénység

Megosztás

9771 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. Vincze Lajos 2010-03-08 13:52:48
Nem rég találtam rá L.Ritók Nóra naplóira, de őszinte érdeklődéssel olvasom azóta. Magam is közreműködöm a szegénység kezelésében, ismerem mindennapi küzdelmeit. Romológusként hitet tettem a cigány esélyegyenlőség mellett, mégis folyamatos kihívás megfelelni a kliens elvárásainak. Imponál Nóra higgadsága és tisztánlátása amivel közelít az emberekhez. A nélkülözés félelmet indukál, és az gyakorta dühöt. Nehéz ma segíteni, mikor a bizalomnak árat szabunk, és csak annak van hitele aki már százszorosan bizonyított. Még így sem garantált a siker, a többség nem érzékeli hol húzódik a kultúrák közötti valódi határ. A szegénytől szégyenlősen elfordulunk, a támogatást pedig nem mindíg kíséri hála, vagy legalábbis köszönet.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

A blog gazdája, az fn.hu átmenetileg nem engedélyezi kommentek írását ehhez a bloghoz. Az utóbbi időben sok névtelen, gyűlölködő, érvek és gondolatok nélküli hozzászólás érkezett. Megértésüket köszönjük! Ha meg akarja osztani gondolatait a témával kapcsolatban velünk, az alábbi e-mail-címre írhatnak: nyomorszele@sanomabp.hu

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Nyomor széle

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés