FN Blog / Nyomor széle / Hideg
Nyomtatás Betűméret
Hideg 2009-12-18 14:47:48
A gyerekek zöme örül az ilyen időnek, hóesésnek, hidegnek, hiszen van lehetőség szánkózásra, korcsolyázásra. De nem mindenki. Ilyenkor nagyon csendes az utca a soron. Mindenki behúzódik, felnőtt és gyerek. Ahol lehet, ott a kutya is.

 Itt nem építenek hóembert, nem szánkóznak, nem hancúroznak a hóban. Kevés a meleg ruha, kesztyű elvétve, és a vizes ruha is nehezen szárad. Az átfázott test is nehezen melegszik fel. Itt meg kell gondolni a gyerekeknek az ilyesmit…..

 

A férfiak korán kelnek. Vállukon fűrész, fejsze. A vásárolt fa már novemberben elfogyott. Errefele nem fűtenek szénnel. Túl drága.

Amikor még jó idő volt, kevesebb kellett. Most egész nap fűteni kell.

Tehát mennek. Fát keresni, a határba. Van, aki szerencsés, talál kertet, ahol a gazda megengedi, hogy kivágja az elszáradt gyümölcsfát, jövéseket. Ahogy ezek elfogynak, mindig messzebbre kell menni. Gyalog, mert a bicikli csúszik a hóban. A kivágott fát vállon viszik haza, ki zsákban, ki összekötve.

 

Páran az akácot gyűjti, az út mentén. Van, aki a kökényt. Nehéz kivágni, nagyon szúr, de jól ég. Más messzebbre merészkedik, a földekre. Itt, a szántók szélén, meg az erdőkben vastagabb fákat is találnak, de ez már másnak a tulajdona, lopás. A nagyobb faluban, ahol van rendőrség, és valakit falopáson kapnak, attól elkobozzák a fát, ráadásul nekik kell becipelnie a rendőrségre, és még meg is büntetik. A kisebb helyeken ritkán jár rendőr, csak a gazdáktól kell tartani. Úgyhogy ide hajnalban indulnak. Mert kell a fa. A gyerekek fáznak. És főzni is a kályhán főznek.

A házakban többnyire meleg van. Az asszonyok fűtenek, a férfiak hordják a fát. Ahol van férfi.

 

Az asszonynál nincs. Az ablak sarka kitört, egy rossz kabáttal dugta be a nyílást. A kályha az első helyiségben, kevés meleget ad. Kevés a fa. Körülötte kuporog három gyerek. Fáznak. Nincs több 10 foknál idebenn.

A másodikban csak ágyak vannak. Az egyikben nyakig bebugyolálva a negyedik kicsi. Most ő lázas, a múlt héten a testvére volt az. Az asszony sír. Mi lesz, ha elfogy ez a kevés fa is?

 


Cimkék: szegénység, falopás

Megosztás

7441 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

A blog gazdája, az fn.hu átmenetileg nem engedélyezi kommentek írását ehhez a bloghoz. Az utóbbi időben sok névtelen, gyűlölködő, érvek és gondolatok nélküli hozzászólás érkezett. Megértésüket köszönjük! Ha meg akarja osztani gondolatait a témával kapcsolatban velünk, az alábbi e-mail-címre írhatnak: nyomorszele@sanomabp.hu

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Nyomor széle

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés