FN Blog / Nyomor széle / Táplálkozzunk egészségesen!
Nyomtatás Betűméret
Táplálkozzunk egészségesen! 2010-01-05 22:26:20
Vannak olyan helyzetek, amikor az embernek élelemmel kell segíteni. Főleg ott, ahol kegyetlen az uzsora, és nem hagy ennivalóra sem. A gyerekeknek sem.

Már nem lep meg, ha kisgyerekek nem tudják, hogyan kell megenni a narancsot, értetlenül forgatják a májkrém dobozát, mert nem ismerik, vagy úgy, ahogy van, töményen, megisznak egy üveg citromlevet. Elfogadom, hogy azonnal, amint megkapják, egészben betömik az öt tábla csokit, amit viszek. Még sehol nem láttam, hogy elraktak volna belőle későbbre. Vagy annak, aki épp nincs otthon.

Mert enni akkor kell, amikor van mit. És gyorsan.

Rendszeresen érdeklődöm az asszonyoktól, mit főznek. Van úgy, hogy naponta, de van, hogy kétnaponta készül valami. Van, hogy ritkábban. Külön konyha ilyenkor télen sehol nincs, egy helyiséget fűtenek, ott főznek a kályhán.

Amikor a családi pótlékot megkapják, legtöbb helyen pörkölt készül csirkefarhátból. Combból, vagy egész csirkéből sosem. Akkor van, hogy paprikás krumplit csinálnak, főzőkolbásszal. Később kolbász nélkül. Amíg van pénz, készül fasírt, vagy töltött káposzta is. De csak pulykapépből. A falusi kisboltokban csak ez van. Fagyasztva, rúdban. Ha bejutnak nagyobb településre, húsboltba, zsírnakvalót vesznek. Sokat. Az, kisütve sokáig elég, a zsír meg jó kenyérre kenve.

Aztán, a hónap közepétől krumplileves, tészta csupaszon, majd a végén kenyér. Gyakran magában.

Nincs változatosság, az összes ételféléjük megszámolható a két kezünkön.

Egészséges táplálkozás? Gyümölcs, zöldség? Ezekben a családokban ismeretlenek.

 

Ezek a gyerekek azok, akik az óvodában, vagy az iskolamenzán gyorsan, mindent begyűrve esznek. Ők nem válogatósak. Ők azok, akik még a húsleveshez is kenyeret esznek. Akik ebéd után egy órával már kérik az uzsonnát, mert éhesek.

 

Egyszer meghívtak bennünket egy fővárosi iskolába. Mivel ebéddel vártak, előtte az egyik kolléga felhívott, van e a gyerekek között vegetáriánus, hogy annak olyan típusú ebédről gondoskodjanak. Először azt hittem, szemétségből kérdezi. Feldühödtem. Aztán megértettem, fogalma sincs arról, hol és hogy élnek ezek a gyerekek. Csak udvarias akart lenni.

Van, ahol ez jó kérdés. Itt nem volt az.


Cimkék: csirkefarhát, pulykapép, éhség

Megosztás

5731 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

A blog gazdája, az fn.hu átmenetileg nem engedélyezi kommentek írását ehhez a bloghoz. Az utóbbi időben sok névtelen, gyűlölködő, érvek és gondolatok nélküli hozzászólás érkezett. Megértésüket köszönjük! Ha meg akarja osztani gondolatait a témával kapcsolatban velünk, az alábbi e-mail-címre írhatnak: nyomorszele@sanomabp.hu

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Nyomor széle

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés