FN Blog / Nyomor széle / Anya, vagy gyermek?
Nyomtatás Betűméret
Anya, vagy gyermek? 2010-01-08 16:53:12
A lánnyal tavaly találkoztam először. Kishúga már két éve járt hozzánk, a suliba, amikor hallottam, hogy testvére lesz. És ezzel egy időben nagynéni is lesz. Nem értettem a dolgot.

 

Aztán elmentem hozzájuk, amikor megszülettek a kicsik. Először az anya szült, majd alig két hétre rá a 15 éves lánya. Mindketten fiút.

Mentem, próbáltam holmikat szerezni,

hiszen a két kicsinek sok minden kell,

főleg, ha még öt gyerek van mellettük

a családban.

 

Egy alkalommal babaholmikat vittem,

és kaptam egy adományban

szoptatós melltartót is, vattabetétekkel,

ha szivárogna a tej.

Magyaráztam a lánynak, hogy kell

használni. Bólogatott, megértette, örült neki.

 

Aztán, amikor jöttem el, szégyenlősen a kezembe nyomott néhány papírt. „Ezt el tetszik küldeni pályázatra?” - kérdezte. Megnéztem. Rajzok voltak. Ceruzarajzok, halványan színezve. Az egyiken egy nyuszi, a másikon Micimackó jól ismert képe. A rajzok hátoldalán, ahogy az iskolánkban szokás, és ahogy a húga mutatta: név, életkor, település, és az én nevem, mint felkészítő tanáré.

A rajzok gyerekrajzok voltak. Nem egy anyáé, aki épp szoptat, hanem egy gyereklányé. Akinek még játszani kellene. Aki még játszani akar.

 

Úgy volt, hogy ősszel újrakezdi az iskolát, szakiskolába megy majd. Mégis maradt otthon, mert a kicsikkel nem bír egyedül az édesanyja. Ő már nem lesz gyerek többet. Végérvényesen és visszavonhatatlanul anya marad.


Cimkék: szegénység, nagycsalád, leányanya

Megosztás

5370 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

A blog gazdája, az fn.hu átmenetileg nem engedélyezi kommentek írását ehhez a bloghoz. Az utóbbi időben sok névtelen, gyűlölködő, érvek és gondolatok nélküli hozzászólás érkezett. Megértésüket köszönjük! Ha meg akarja osztani gondolatait a témával kapcsolatban velünk, az alábbi e-mail-címre írhatnak: nyomorszele@sanomabp.hu

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Nyomor széle

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés