FN Blog / Nyomor széle / Uniós pénzek…..
Nyomtatás Betűméret
Uniós pénzek….. 2010-01-14 22:16:04
Először én is örültem a felzárkózásra irányuló lehetőségeknek, fejlesztéseknek. De ma már, látva az eredményeket, azt gondolom, hogy ezeknek a programoknak a társadalmi hasznosulása kicsi. Legalábbis azoknak a szempontjából, akikre irányulna.

Ma egy bizottsági megbeszélésen voltam. Egy pályázat kapcsán szerveződött, aminek alcíme: „hátrányos helyzetű munkanélküliek vagy inaktív személyek munkaerő-piaci esélyeit és társadalmi beilleszkedését elősegítő program”.

A szolgáltatások, amit a projekt nyújt (egy évig) a következők lesznek: információnyújtás, tanácsadás, segítő beszélgetések, fejlesztő jellegű csoportfoglalkozások, képzések, közösségi programok, családi tanulási programok.

 

Nagyon szép elképzelések. A logika azt diktálja, hogy ezekkel lehetne megváltoztatni a motiváltságot, a szemléletet. Remélhetőleg 60 ember fogja másképp nézni a világot, akik részt vesznek benne. Nemrég volt egy másik program is. Annak nem pont ez volt a célja, ennek a modellfejlesztése történt, másodlagosan jelentek meg ezek a célértékek, ott 50 főre. Vajon hányuknak az életében következett be minőségi változás?

 

Elgondolkodtató: érnek e ezek a programok valamit, amikor nincsenek munkalehetőségek? Jó helyre megy ez a pénz? Erre van a legnagyobb szükség? Nem inkább munkahelyteremtésre? Nem jobban szokna hozzá a munkához az, aki már évek óta nem dolgozik, ha ténylegesen munkalehetőséget kapna? És nem személyiségfejlesztő tréningeken, hanem a valós gyakorlatban szembesülhetne azzal, mit jelent dolgozni?

 

Ez a projekt 46 milliós költségvetésű. Projektvezető, szakmai vezető, szakmai team, bérek, járulékok, csapatépítő tréning, stb… Zömét a támogatásnak ez viszi el. Nyilván kell ez is, nem vitatom. Azt sem hibáztatom, aki megpályázza, hiszen erre van lehetőség. A célértékeket meg mindig lehet úgy igazítani, hogy a monitoring is sikeresnek ítélje……

De a célcsoport szempontjából változik e valami? Keletkezik e tényelegesen hozzáadott érték? Reálisan szembenéz e valaki ezzel? Akik kiírják, azok birtokában vannak e a hiteles információknak? Vagy csak egy más rendszer értékeinek kívánnak e megfelelni?


Cimkék: inaktív emberek, munkanélküliség, pályázatok

Megosztás

5420 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

A blog gazdája, az fn.hu átmenetileg nem engedélyezi kommentek írását ehhez a bloghoz. Az utóbbi időben sok névtelen, gyűlölködő, érvek és gondolatok nélküli hozzászólás érkezett. Megértésüket köszönjük! Ha meg akarja osztani gondolatait a témával kapcsolatban velünk, az alábbi e-mail-címre írhatnak: nyomorszele@sanomabp.hu

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Nyomor széle

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés