FN Blog / Nyomor széle / Újszülöttek, kisbabák
Nyomtatás Betűméret
Újszülöttek, kisbabák 2010-02-14 12:30:05
Emlékszem, mennyire elképedtem, amikor ezt az egészet elkezdtem, és először mentem ki egyik kis tanítványom családjához, megnézni a kistestvérét, aki nemrég született. Sokáig kerestem a szememmel e félhomályban: úristen, hol lehet itt egy újszülött? Aztán az anyuka segített: itt van a pici, és felhajtotta az egyik ágy elszürkült takaróját. Csakugyan, ott aludt, a takaró sarka alatt. Kéthetes volt.

 

Az ember először mindent másképp gondol. A mélyszegénységbe érkező újszülöttekről is.

Mert újszülött, mert kisbaba. Kiságyat vár, fehér, rózsaszín takarót, nyugodt sarkot, pólyát, muzsikáló függőket az ágy fölött, kiskádat, meleget, babaillatot.

 

Ez mind hiányzik

Kiságyat még sehol sem láttam. Nem is férne. Az ágyak a fő bútordarabok, és a kályha, e mellett maximum a szekrény, és a tv. Más nincs.  Külön sarkot, takarót sem láttam még ezekben a házakban az újszülöttnek. Amíg pici, és nem fordul, mászik, addig valamelyik ágyon van. És ölben. Később is, mindig. Járóka sincs. Amikor mászik, sokat van a földön. De mindig van, aki vigyáz rá.

 

Kiskád? Néhol van, de inkább lavor. Papírpelenka, amíg kicsik, kerül. Ha elfogy, és nem tudnak venni, akkor alulról meztelen vannak.

Sokáig szopnak. Bébiételt, bébiitalt még nem láttam. Az anyatej mellet a felnőttek ételeiből kapnak.

Csend, nyugodt sarok? Sehol. Megszokja a zajt, és a cigifüstöt is. A tv állandóan szól.

Meleg? Csak, mint a többinek. Ilyenkor télen nehezebb. Mindenkinek. A pici is kiveszi ebből a részét, nem jár külön meleg, csak mert újszülött.

Levegőzés? Nyáron sokat vannak kint, télen csak akkor, ha muszáj. Hideg van. Bundazsák, babakocsi sehol. Ez különben is luxus. Csak annak van, aki megengedheti magának. Inkább csak cipelik a kicsiket, nemcsak az anyák, a testvérek is Ha nincs kire hagyni bent, vagy orvoshoz mennek. Ez utóbbi gyakran előfordul.

 

Szeretet? Maximális. A picik ragaszkodók, mindig kapaszkodhatnak valakibe. Mindenben elsőbbséget élveznek. A kicsikre mindenki figyel.

 

Két hete szült az egyik anyuka. A kicsi vályogházba, az ötödiket. Itt már mi is készültünk. Amennyire tudtunk, vittünk babaholmit, kiskádat, fürdetőt.

A jövő héten, a másik faluban jön majd pici. A fiatalasszony a harmadikat szüli. Kérdezem, hány éves. 18, mondja. Nem kérem el a személyi igazolványát. Tudom, hogy nincs annyi.

A harmadik kismama 17. Neki is a harmadik lesz. Meg van még egy óvodás, az élettársa előző kapcsolatából.

Nekik próbálunk segíteni. De sokan vannak, akiknek nem tudunk.


Cimkék: baba-környezet, újszülöttek, szegénység

Megosztás

6331 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Blogleírás

A blog gazdája, az fn.hu átmenetileg nem engedélyezi kommentek írását ehhez a bloghoz. Az utóbbi időben sok névtelen, gyűlölködő, érvek és gondolatok nélküli hozzászólás érkezett. Megértésüket köszönjük! Ha meg akarja osztani gondolatait a témával kapcsolatban velünk, az alábbi e-mail-címre írhatnak: nyomorszele@sanomabp.hu

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Nyomor széle

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés