FN Blog / Nyomor széle / Egyházak és mélyszegénység
Nyomtatás Betűméret
Egyházak és mélyszegénység 2010-02-28 15:10:49
A héten temetésen voltam, balesetben hunyt el egyik pártfogolt családunk családfője. Egyházi temetés volt. A helyi tiszteletes úr temette, rendben, mint mindig. A szertartás alatt elgondolkoztam. Miért erre a pontra korlátozódik leggyakrabban a kapcsolat?

 

Amikor elkezdtem a kistérségben az intézmények, szervezetek közötti kapcsolatépítést a mélyszegénységben élők segítésére, természetesen az egyházakkal is próbálkoztam. Kevés sikerrel. Mondhatnám inkább úgy, egyelőre nem sikerült előrelépni.

 

A kerekasztal beszélgetésre a történelmi

egyházakat invitáltam a kistérségből.

Vendéget is hívtam, egy nógrádi település

katolikus közösségéből, egy apácát, aki a településükön élő halmozottan hátrányos

helyzetű gyerekeknek óvodát, tanodát

szervez. Gondoltam, ha ő mesél a munkájukról, jobban elfogadják tőle, a vallásos megközelítés

miatt, mint tőlem, és talán elindul a helyiekben is valami.

 

Tévedtem. Az elzárkózás maximális volt.

Gyakorlott moderátorként próbáltam persze több oldalról közelíteni. Érdekes álláspontok körvonalazódtak.

Az egyik falu kapcsán összeszólalkozott a református tiszteletes, és a baptista lelkipásztor, hogy ki, kinek a híveit csábítja el…

A másik falu tiszteletese úgy nyilatkozott, hogy náluk a mélyszegénységben élők mind cigányok, és ő a szót sem hajlandó kiejteni a templomban, hogy cigány, nemhogy arra kérje a híveit, segítsenek a rászorulókon. Biztos benne, ha szóba hozná, elfordulnának tőle. Egyébként ő is osztja a hívei álláspontját. És részletezte is….

A harmadik szerint ez, amiről én beszélek, ez az un. missziók dolga. Nem a helyi egyházaké. Nekik más a feladatuk. (Már megint ez a „kinek a dolga?” )

A negyedik szerint túl sokat várok el az egyházaktól, van nekik elég bajuk azzal, hogy kevesen konfirmálnak, kevés az esküvő, szinte csak a temetés marad. Nem fognak még ebbe is belekezdeni.

Próbáltam érvelni a bibliával, annak tanításaival, a szegények, elesettek iránti segítségről szóló példázatokkal…..Nem tudtunk közös álláspontra jutni.

Közelítettem az egyházi iskolák felől, feltárva a burkolt szegregációt, ami sok ilyen intézményhez kötődik. Ez csak olaj volt a tűzre.

 

Végül, a témához kötődve az együttműködési szándékig sem jutottunk.

 

Mert ők is betartják a határokat. Aki bejön a templomba, azzal foglakoznak. A többivel legfeljebb csak temetéskor.

 

 


Cimkék: bibliai tanítások, könyörületesség, szegénység

Megosztás

6246 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Blogleírás

A blog gazdája, az fn.hu átmenetileg nem engedélyezi kommentek írását ehhez a bloghoz. Az utóbbi időben sok névtelen, gyűlölködő, érvek és gondolatok nélküli hozzászólás érkezett. Megértésüket köszönjük! Ha meg akarja osztani gondolatait a témával kapcsolatban velünk, az alábbi e-mail-címre írhatnak: nyomorszele@sanomabp.hu

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Nyomor széle

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés