FN Blog / Nyomor széle / Csigaszedés
Nyomtatás Betűméret
Csigaszedés 2010-04-25 13:45:25
A tavaszi időszakban sokfele látni errefelé embereket a határban, ahogy vödrökkel, de még inkább az olcsó, de erős, csíkos rafiaszatyrokkal, lefele nézelődve, járkálnak a fűben. Férfiak és nők, sőt gyakran gyerekek is egyaránt. Ez idő tájt egy-két napra sokan még az iskolából is kimaradnak. Éti csigát gyűjtenek. Az első természet adta kereseti lehetőség tavasszal.

 

Akkor lehet szedni, mikor az idő már elég meleg ahhoz, hogy a csigák előjöjjenek, és nedves a fű, gyakoriak a záporok. Akkor sok csiga bújik elő.

 

A faluban két felvásárló helyen szedik. Nem minden faluban, ahol nem, onnan jönnek emberek ide, útközben gyűjtögetve csak, az árokparton, mert a helyiek nem szeretik, ha más falubeliek a területükön garázdálkodnak. Íratlan szabály ez, hisz mindenki ott gyűjt, ahol akar, de érdemes betartani.

 

Először a falu kertjeiben, az üres, elvadult telkeken, és a temetőben szedik. Az idén a régi temetőt, ami valóságos kincsesbánya volt, ősszel felégették: túl sok volt a gaz, akácfajövés. Ahol égetnek, ott évekig nincs csiga.  Tehát messzebb kell menni. A falu szélén levő akácosokig. Végig az árokpartokon. Mindig messzebb. Van, aki biciklivel próbálja a távolabbi területeket felderíteni, aztán mélyen hallgat a lelőhelyről. Sietni kell. Az idő rövid, mindig bizonytalan, meddig tudják leadni. Két-három hét maximum, és a bodzavirágzás még messze van.

Ők meg nem ennék. Külföldre viszik, azt mondják, Franciaországba.

 

Az egyik szedőhelyen 70 Ft-ot adnak kilójáért. A másikon 80 Ft-ot, de itt rostálják, és a 30 mm-nél kisebbeket nem veszik át. Senki sem kötözködik, az átvevőt nem szabad megharagítani, mert akkor nem veszi át. Válogathat, van bőven, aki hozza, senki sem kötelezheti rá, hogy attól is átvegye, akitől nem akarja.

 

Egy rafia szatyorba 10-12 kg fér. Az, hogy mennyi idő alatt lehet megszedni, attól függ, mennyi a csiga, jó e a hely. Minimum két óra azonban mindig kell neki. Gyakran négy is. És sok km gyaloglás.

 

Az apa jött a kislányért a suliba. Épp leadta az aznapi zsákmányt. Ő most négy óra alatt keresett 770 Ft-ot. Nem volt jó a hely. De most mennek együtt, az asszonnyal, és a gyerekekkel. Estig még próbálkoznak. Még két napja van a villanyszámla rendezéséig.

 


Cimkék: órabér, kereseti lehetőség

Megosztás

6234 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Blogleírás

A blog gazdája, az fn.hu átmenetileg nem engedélyezi kommentek írását ehhez a bloghoz. Az utóbbi időben sok névtelen, gyűlölködő, érvek és gondolatok nélküli hozzászólás érkezett. Megértésüket köszönjük! Ha meg akarja osztani gondolatait a témával kapcsolatban velünk, az alábbi e-mail-címre írhatnak: nyomorszele@sanomabp.hu

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Nyomor széle

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés