FN Blog / Nyomor széle / A munkalehetőség
Nyomtatás Betűméret
A munkalehetőség 2010-05-09 21:33:36
Néhányan a faluból munkát vállaltak. Úgy gondolják, megéri elmenni, csinálni. Nincs túl sok lehetőség errefelé. Mások inkább otthon ülnek, és várnak. De ide nem jön munkalehetőség. Még hasonló sem.

A munkalehetőség jó néhány faluval arrébb adódott. 3000 Ft-ot fizetnek naponta. Ez a napszám. Mezőgazdasági munka, mindig az idénynek megfelelő, most éppen palántázás. Ha ketten mennek, 6 ezret kapnak egy napra. Hetente fizetnek.

Az asszony reggel négykor kel. Elrendezi a gyereknek a reggelit, csomagol maguknak is, összeszedi magát, és indul. Előtte felkelti a 13 éves lányt, ő a legidősebb. Ő kelti majd a kicsiket. A busz hatra jön a felső buszmegállóhoz. Még megfordul pár faluban, összeszedi az embereket. A munkát nyolckor tudják elkezdeni, 60 km-rel odébb. Délben egy óra ebédszünet van, a kaját mindenki maga viszi. Nem visznek túl sok, vagy túl drága ennivalót.

Aztán munka ötig. A busz hazafelé megint érinti a településeket, kisebb-nagyobb kitérőkkel a főúttól. Hét után van otthon.

 

Töröm a fejem, hogy éri meg a vállalkozónak ilyen messziről vinni embereket. Munkanélküli is, cigány is van közelebb, ott is, a földek mellett. Aztán megértem: közelebb többet kérnek, menni kell tehát messzebb, azokhoz, akik ennyiért is vállalják.

 

Próbálom firtatni, szerződés, bejelentés van e. Nem néz a szemembe, úgy mondja: igen, rendesen, szerződéssel alkalmaznak. Kérdezem, ma miért nem ment. Ma a férjem, ment helyettem a fiammal, mondja. Kikértem neki egy nap szabadságot a közmunkáról, mert ma férfiaknak való munka volt, mondták, férfiak menjenek…

Mostmár végképp nem értem: szerződés, ahol mindegy, a férj, vagy a feleség megy dolgozni? Mehet a férj az asszony helyett, akkor is, ha máshol van most munkaviszonya?

 

De nem firtatom, biztosra veszem, hogy ez is feketemunka. Így aztán tényleg megéri a vállalkozónak, járulékok nélkül. Néhány fővel bizonyára legalizálja a dolgot, a valóságban pedig sokkal többen dolgoznak neki. Így még a buszköltség is belefér. Azt meg gondolom, mint költség, le tudja írni…

 

De itt csak ez van. Tudom, nem legális a dolog, de mégis örömmel hallgatom, ahogy mondja, azóta, amióta járnak, elég a pénz, minden napra tudnak venni rendesen ennivalót. Örülök, mert a munkáról beszél. Lelkesen bizonygatja, mennyivel jobb, mintha itthon ülne.

Most úgy érzi, meg is bolondulna…

Csak a gyerekeknek nehéz. Alig látja őket. A férje közmunkán, ő meg napszámban. Ha a  kicsik betegek, a nagylánynak itthon kell maradnia a suliból.

Mert dolgozni, menni kell. Ha kimarad, lesz helyette más. Igyekszik hát megfelelni az elvárásoknak.

 


Cimkék: napszám, feketemunka, munkahely

Megosztás

5940 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Blogleírás

A blog gazdája, az fn.hu átmenetileg nem engedélyezi kommentek írását ehhez a bloghoz. Az utóbbi időben sok névtelen, gyűlölködő, érvek és gondolatok nélküli hozzászólás érkezett. Megértésüket köszönjük! Ha meg akarja osztani gondolatait a témával kapcsolatban velünk, az alábbi e-mail-címre írhatnak: nyomorszele@sanomabp.hu

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Nyomor széle

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés