FN Blog / Nyomor széle / Több rendőrt?
Nyomtatás Betűméret
Több rendőrt? 2010-05-18 21:22:31
A problémák megoldásában a felszínen jelentkező gondok megszüntetése is fontos. De talán egy hosszú távú, már sokszor súlypontozott stratégia eredményesebb lenne.

 

Persze, tudom, elfogadom, a rendőrség gyakori megjelenése a településeken, Ózdon, és másfele is, ahol gyakoriak a lopások, betörések, rablások, fontos. Kell, hogy ott legyenek, mert ez visszatartó erő lehet.

Bár szemléletet nem vált, de átmenetileg csökkentheti a bűnesetek számát.

 

Ám a helyzet nem változik. Főleg a gyerekekre nézve nem. Sokszor beszélgetek velük a rendőrökről. Mindig a felnőttek viszonyulása tükröződik a mondataikban. És ez általában nem pozitív. Főleg nem azokban a családokban, ahol gyakori az összeütközés a hatóságokkal.

 

Az egyik faluban felgöngyölítettek egy uzsora ügyet. Régóta húzódott, sok család életét megkeserítve. A rendőrség is tehetetlen volt.

Azt hittem, utána jobb lesz. Minden. De nem lett jobb.

Mert a probléma megmaradt, a pénztelenség a hónap második felében ugyanúgy adott, a váratlan helyzetekre, kórház, haláleset, stb. a családok ugyanúgy felkészületlenek, tartalék nélkül. És pénzt csak azoktól lehet kérni, akiknek van. Lett hát újabb uzsora, a második vonal előre jött, és újabb miniuzsorások is kezdenek felfejlődni. Ők még kicsiben kezdik, de hamar utolérik az évek óta kamatos pénzből élőket. És pillanatok alatt elfelejtődött a most börtönben levők erőszakoskodása, a faluban már sokan fogalmaznak úgy, hogy ők az áldozatok, akiknek a segítségével mások visszaéltek, és feljelentették. Már csak egy lépés, hogy hősök legyenek, mint börtönviseltek, akik ártatlanul szenvedtek.

 

Tett hát valamit a rendőrség, sikerrel, átmenetileg kikapcsolva egy-két családot az uzsora hálózatából, de a problémát ez nem oldja meg.

 

Fel kellene ismerni végre, hogy a rendőrség jelenléte szükséges, de önmagában nem elégséges.

 

Örömmel olvastam volna az új kormány első rendelkezései között, hogy megnövelik pl. a családgondozók számát… Hogy egy falu, ahol sok a mélyszegénységben élő cigánygyerek, ne csak heti egy, jobb esetben két napra kapjon családgondozót. Azt is sokszor helyettesítéssel megoldva, mert kevés a státusz. Vagy, hogy a különféle ágazatok végre hangolják össze a működésüket e társadalmi csoport érdekében.

Hogy a problémát teljes bonyolultságában tudjunk értelmezni, majd valamiféle utat mutatni. Mert egy-egy elem kiragadása csak látszateredményeket hozhat.


Cimkék: stratégia, családgondozó, rendőr

Megosztás

5650 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Blogleírás

A blog gazdája, az fn.hu átmenetileg nem engedélyezi kommentek írását ehhez a bloghoz. Az utóbbi időben sok névtelen, gyűlölködő, érvek és gondolatok nélküli hozzászólás érkezett. Megértésüket köszönjük! Ha meg akarja osztani gondolatait a témával kapcsolatban velünk, az alábbi e-mail-címre írhatnak: nyomorszele@sanomabp.hu

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Nyomor széle

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés