FN Blog / Nyomor széle / Állatkínzás
Nyomtatás Betűméret
Állatkínzás 2010-06-09 21:56:55
Tavasszal, kora nyáron mindig kiemelten kell foglakoznunk ezzel. Az erőszakot mindig továbbadják. Felnőtt a gyereknek, gyerek a kisebbnek. A sor végén az állatok vannak.

 

 

Sok minden történt már, mindig elborzadva

hallok újabb eseteket.

A tél után, amikor megjelennek az állatok a természetben, békák, gőték, fecskék, más madarak, születnek kiskutyák, kismacskák,

mindig történik valami eszement dolog.

 

Sokszor a felnőttektől jön ez a példa is.

A petárdával felrobbantott macska,

a felakasztott kutya, vagy a „cigiztetett” béka történetében nem gyerekek szerepeltek. Hanem felnőttek, vagyis az apák, felnőtt fiútestvérek.

Akkor sem értettem.

Aztán egyszer azon kaptuk a gyerekeket, hogy tavasszal gőtéket kínoztak. A felelősségre vonást nem is nagyon értették. A szüleik sem.

A sósavval leöntött kutya látványát alig bírtam. A nyomozásban egy kislányhoz jutottam, aki tagadott. Akartam hinni, hogy nem ő volt. Néhány agresszív megnyilvánulását láttam már, de ezt nem tudtam elképzelni. Még csak 12 éves. Aztán bebizonyosodott, hogy ő volt.

A múltkor a másik faluban a gyerekek megfogtak egy fecskét. Csőrével csípve tiltakozott. Tettek róla, hogy ne tegye.

 

Nem túl gyakori ez, de minden tavasszal előfordul. Pár gyerek csinálja csak, nem is ugyanazok, de sokan nézik, tudnak róla. És senki sem állítja meg. Az sem, aki előzőleg megfogadta, sosem teszi többé. Mindig van utánpótlás.

 

Próbálom megérteni, hol csúszik el ez is. Miért nem érzik át az állatok kiszolgáltatottságát? Miért nem érzik át a másik élőlény fájdalmát? Hol van a baj? A szülők személyes példamutatásban? Vagy, csak mert kiszolgáltatottságukban ettől érzik erősnek magukat? Hogy valakivel, valamivel ők is bármit megtehetnek?

 

Az oktatás itt kevés. Próbáljuk mi is, „Kis Állatvédő Díj”, „Figyelő Szemek Mozgalom”, beszélünk, rajzolunk is róla sokat, mégis évről-évre újra megtörténik.

 

Mert valami más mozgatja. Nem tudom biztosan, de érzem, hogy valahogy ez is a nyomorúságban gyökerezik.  

 


Cimkék: kínzás, kisállatok, agresszió

Megosztás

33940 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Blogleírás

A blog gazdája, az fn.hu átmenetileg nem engedélyezi kommentek írását ehhez a bloghoz. Az utóbbi időben sok névtelen, gyűlölködő, érvek és gondolatok nélküli hozzászólás érkezett. Megértésüket köszönjük! Ha meg akarja osztani gondolatait a témával kapcsolatban velünk, az alábbi e-mail-címre írhatnak: nyomorszele@sanomabp.hu

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Nyomor széle

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés