FN Blog / Nyomor széle / Munka és öröm
Nyomtatás Betűméret
Munka és öröm 2010-08-07 22:01:29
A nyár kicsit mindig könnyebb. Sok ok miatt. Nincs iskola, nincs hiányzás. Meleg van, nem kell fűteni. Kevesebb a betegség, nincs megfázás. Alkalmi munka akad, és másféle is.

 

Ma ketten hívtak. Két családapa. Meg szerették volna osztani velem az örömüket.

Mindketten munkát kaptak. Hivatalosat, bejelentettet. Rendes, kiszámítható jövedelemmel.

 

Egyikük nagyon messze dolgozik majd, az olajosoknál. Ritkán fog hazajönni. De alkalmazzák őt is, és  a fiát is. Hallom a hangján, boldog, örül. Köszöni nekem is. Mondom, hogy mit köszön, nem is ismerem a munkaadóját… Hát mindent, mondja. Hogy törődök velük. Hogy bíztatom őket, ne adják fel. Mondja, az első fizetéséből vesz nekem majd virágot, hogy megköszönje.

 

A másik férfi átmenetileg elköltözött a családjával a faluból. A gyerek betegsége miatt, közelebb a kórházhoz. Albérletbe. És dolgozik. Egy baromfifeldolgozóban. Sorolja, hogy a fizetése mellé még kap valamennyi húst, és féláron vásárolhat adott mennyiségben farhátat is. Nagy kincs ez, tudom. Örömmel mondja, hogy számíthat a fizetésére, és tudja törleszteni a felhalmozott adósságát is. Ő is köszön mindent.

 

Fura ez. Mindig rohanok, hisz munka mellett csinálom, kérdezem, kinek mi kell, próbálok beszerezni, segíteni, szervezkedni, egyeztetni, konfliktus feloldani, stb… Ha nem tudok segíteni, legalább meghallgatom őket. Most úgy érzem, ez utóbbi volt a fontosabb. A meghallgatás, a beszélgetés, a bíztatás. A bizalom, a törődés.

 

Lehet, hogy a rendszer ennek van híján. Követel, büntet, megtorol. De nem bíztat, nem segít eléggé.

Lehet, ezért nem változik semmi. Mert követelésre, büntetésre csak a minimális tejesítés következhet. A kibúvókeresés, vádaskodás, néha agresszió.

A bizalomra, törődésre előbb-utóbb más a reakció.

 

Sokáig ők sem értették.

 

Ma már egyre többen tudják. Hogy jó együtt örülni, ha történik valami pozitív dolog.


Cimkék: munkalehetőség, bizalom, siker

Megosztás

7910 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Blogleírás

A blog gazdája, az fn.hu átmenetileg nem engedélyezi kommentek írását ehhez a bloghoz. Az utóbbi időben sok névtelen, gyűlölködő, érvek és gondolatok nélküli hozzászólás érkezett. Megértésüket köszönjük! Ha meg akarja osztani gondolatait a témával kapcsolatban velünk, az alábbi e-mail-címre írhatnak: nyomorszele@sanomabp.hu

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Nyomor széle

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés