FN Blog / Nyomor széle / Cukros dió
Nyomtatás Betűméret
Cukros dió 2010-09-29 21:38:15
Ezt a családot nagyon szeretem. A pici termetű asszony négy gyereket szült. Korábban Pesten éltek, onnan jöttek vissza, a faluba. Amikor az okot firtattam, a férfi ezt mondta: „Tudja, a lakótelepen, ha nincs, akkor nagyon nincs. Itt, falun, azért valami mindig akad.”

 

A ház, amiben laknak, nem túl jó állapotú. A villanyóra itt is kikötve,

túl nagy volt a tartozás. Az áram itt

is a szomszédból jön, ami sokfele alkalmazott megoldás a faluban.

Ott, ahol jó a szomszéd. Itt az.

 

A gyerekek nagyon összetartóak, szeretik egymást. Tisztelettudóak, segítőkészek, ragaszkodóak.

A tanulás nem nagyon megy egyiküknek sem,

főleg a legkisebb van kortársaitól messze elmaradva.

Ritkán hiányoznak, járnak iskolába rendesen.

A szülők meg dolgozni. Ha kell, messzire is, napszámba, feketén. Csak, hogy legyen ételre való. Hogy ne kelljen kölcsönkérni. Senkitől. A kamatos pénz árnya túl nagy errefelé.

 

Ruházatra kevésbé telik. Volt, hogy az iskolában cseréltem le a cipőt a lányról, mert a talpa már teljesen levált. Próbáljuk segíteni őket. Ruhával, iskolaszerrel, játékkal, és vittük már kirándulni, táborozni is a gyerekeket.

 

Amit szeretek bennük, az, az igyekezet. Ahogy az asszony kis kertet csinált a ház mellett. Ahogy kecskét tartanak. Ahogy a gyerekek is kiveszik a részüket a csigaszedésből, bodzázásból. Hogy ők sosem fáznak télen, mert az egy szobát este be tudják fűteni a kivágott kökénybokrokkal, amit, ha kell, a szülők egész nap gyűjtenek.

Hogy gyakran úgy találom az asszonyt, ahogy főz, süt valamit a gyerekeinek.

Hogy nem ülnek és várnak, hanem próbálják jobbá tenni az életüket. Ez persze nem egyszerű errefelé. Még sosem kértek semmit. Amit kapnak, megköszönik. Sosem követelőznek.

 

A falu szélén, ahol visszafordul az út a zsáktelepülésen, az elhagyott telkeken diófák állnak.

Nincs gazdájuk, az szedi össze a lehulló diót, aki akarja.

Az asszony még szinte zölden összeszedi. A nagy gazban, csalánban nem szívesen bóklásznak mások. Ő, ha kell, naponta átnézi a fák alját. Gyakran süt diós tésztát a gyerekeknek, mire hazaérnek a suliból.

 

Most is benéztem hozzájuk. Az asszony jön elém, a legkisebb gyerekkel, aki beteg, ezért nem ment iskolába. Így most az anyja is otthon maradt, a paprikaszedést kihagyta. Az urának meg épp aznap telt le a közmunka.

A szegényes konyhában állunk meg. Az asztal alatt kismacska kuporog. A férfi az asztal sarkán diót tör. Szépen, óvatosan fordítja ki a fél diódarabokat a héjukból. Kérdezem, csak nem megint diós süti készül?

Nem, kacsint rám a férfi. Mire hazajönnek a gyerekek az iskolából, cukros diót csinálok nekik…..

 


Cimkék: szeretet, gondoskodás, szegénység

Megosztás

6094 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Blogleírás

A blog gazdája, az fn.hu átmenetileg nem engedélyezi kommentek írását ehhez a bloghoz. Az utóbbi időben sok névtelen, gyűlölködő, érvek és gondolatok nélküli hozzászólás érkezett. Megértésüket köszönjük! Ha meg akarja osztani gondolatait a témával kapcsolatban velünk, az alábbi e-mail-címre írhatnak: nyomorszele@sanomabp.hu

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Nyomor széle

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés