FN Blog / Nyomor széle / Ide nem ülsz!
Nyomtatás Betűméret
Ide nem ülsz! 2010-10-31 21:43:59
Nem tudom, mikor oldódik ez meg. Hogy mikor tudjuk végre előítéletek nélkül elfogadni a másikat. Vagy legalább elviselni. Már az is jó lenne.

 

 

 

 

A felnőtteknél valahogy jobban elviselem az előítéletességet. Mert azt gondolom, talán volt valami egyéni, negatív tapasztalat, ami alapján valaki gondolkodás nélkül ítéletet mond  a másikról. Általánosítva.

 

De a gyerekeknél másképp van.

Ott mindig megrémülök.

 

Egyrészt, mert úgy érzem, felnőtt, családi értékrendszer van mögötte, az mondatja ki velük azokat a szavakat, másrészt, mert elborzaszt, ha belegondolok: ha gyerekként ezt gondolja, mondja, mit tesz majd felnőttként?

 

Szabad foglakozást tartottam. Van egy állandó csapat, de a hely függvényében mindig vannak bekérezkedők, akiket persze örömmel beengedek.

Amikor megérkezek, a termet már ketten berendezték. Összetolták a padokat, ahogy szoktuk. Hatan ülhetnek egy csoportban.

 

Épp megdicsérem őket az előkészületekért, mikor hárman érkeznek. Testvérek, cigányok, kettő közülük mentálisan sérült. Kérdezik, bejöhetnek e? Igenlő válaszomra örömmel helyezkednek el az egyik asztalnál.

„Na, onnan húzzatok!” –hangzik az ingerült utasítás a kortárstól, aki nem cigány. –„Ide nem ültök. Ez a mi asztalunk. Ide nem ülhet cigány.”

A három gyerek némán feláll. Ők sosem vitatkoznak. Teszik, amit kérnek. Fel sem merül bennük a „miért?” kérdése. Megszokták már, hogy tőlük mindenki szabadulni akar. Már tudják: ha szeretnének valamit, muszáj elfogadniuk a másik szabályait. Akkor is, ha az kirekesztő. Akkor is, ha megalázó. Ők már nem lázadoznak.  Cigányként, szegényként, és fogyatékosként már meg kellett tanulniuk, hogy ők mindig alárendelt szerepet kapnak.

 

Épp beavatkoznék, amikor nyílik az ajtó, és beözönlenek a gyerekek. Ki-ki gyorsan elrendeződik a csoportjában. Utoljára harsányan kommunikáló cigány fiúk jönnek. Nekik már foglalt asztalhoz kell ülniük, ahol még van hely.

Szétnéznek, felmérik a helyzetet.

„Oda nem ülünk. Magyarokhoz nem! Mi csak a cigányokkal ülünk egy asztalhoz!”- fekteti le a szabályokat az, aki köztük a hangadó, irányító.

 

Végül mindenki megtalálja a helyét. A saját, gyermeki elgondolásuk szerint, amit már ebben a korban, tíz éves kor alatt is átsző valami elfogadhatatlan elutasítás, gyűlölet egymás iránt, valami tudatosnak tűnő elhatárolódás, amiről biztosan tudom, nem ennek a korcsoportnak a sajátja.

 

Felnőtteket már nem lehet megváltoztatni. A gyerekeknél kell kezdeni. Ebben hiszek. Hogyha elég korán kezdjük, talán lesz egy pici elmozdulás. És a következő generációban talán még több. De nagyon nehéz. Nem tudom, tudunk e akkora hatást gyakorolni, ami a család, a közvetlen környezet ellenére mozdít a helyzeten. Mindkét félnél.

 

Az ilyen mondatokat hallva mindig megerősödik bennem, hogy muszáj, csinálni kell, tovább, erősebben, jobban, hatékonyabban.

Mert a gyűlölet csak gyűlöletet szül. Ezt a történelem már sokszor igazolta. Nem követhetjük el újra a hibákat.

 


Cimkék: kirekesztés, előítéletesség

Megosztás

6754 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Blogleírás

A blog gazdája, az fn.hu átmenetileg nem engedélyezi kommentek írását ehhez a bloghoz. Az utóbbi időben sok névtelen, gyűlölködő, érvek és gondolatok nélküli hozzászólás érkezett. Megértésüket köszönjük! Ha meg akarja osztani gondolatait a témával kapcsolatban velünk, az alábbi e-mail-címre írhatnak: nyomorszele@sanomabp.hu

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Nyomor széle

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés