FN Blog / Nyomor széle / 190. Romafelzárkóztatás
Nyomtatás Betűméret
190. Romafelzárkóztatás 2011-05-07 20:40:15
Már olvashatunk a keret-megállapodásról. Állítólag hosszú hónapok óta készül. Megfeszített munkával.

 Legalábbis ezt nyilatkozták az illetékesek. Elhiszem. Nagyon nehéz kérdés, jól meg kell gondolni a súlypontozást. Ami azonban eddig tudható, az elég vegyes érzéseket kelt bennem.

Az újságban a következő szalagcímet olvashatom: Roma-felzárkóztatás: oktatás, kézművesség és sport.

Ennél azért komolyabbat vártam. Nem az oktatással van bajom, azt hiszem, mindenki elfogadja, hogy az oktatás kulcskérdés a roma-felzárkóztatásban.

Engem a második, és  a harmadik szó döbbentett meg.

Mert nem értem, ki gondolhatja még komolyan Magyarországon, hogy a cigány kézművesség fog majd megoldást nyújtani... Olyan ez lassan, mint a „puszta gulyás” romantika (bár ennek legalább turisztikai jelentősége van). Még mindig van, aki a teknővájó, vályogvető, késfenő, kosárfonó stb. cigányromantikát kergeti?

Persze, régen működött. Vándoroltak a teknőkkel, fakanalakkal, kosarakkal, seprűkkel, nemcsak a piacokon voltak ott, hanem az utcákat is járták, és a háziasszonyok szívesen vettek tőlük, mert akkor az udvarokban még baromfiak kapirgáltak, és a vesszőseprűnél nem volt jobb eszköz feltakarítani utánuk….és kellett a kosár is, a jó erős, kukoricatöréskor, betakarításkor….amikor még voltak földek, kertek, és nem gépek végezték ezt a munkát.. És kelendők voltak a fakanalak is, mikor nem lehetett a boltokban kapni ezerfélét….amikor még nem érték egymást a bevásárlóközpontok, az árversenyükkel, akcióikkal. Akkoriban a cigányoknak a kézművesség megélhetést nyújtó tevékenység volt.

A cikkben az idézet szerint a korábban létező és új szubvenciók helyreállítását támogatják majd, azokat, amelyek az agráriumhoz, a kézművességhez kapcsolódnak.

Hurrá. Biztosan sikeres lesz. Az mellékes, hogy nem tudják majd eladni. Hiszen alig van olyan népművész, aki ezekben a térségekben kizárólag a kézművességből meg tud élni. Mindannyian kerestek már kiegészítő tevékenységet. Mert a termékeiket, akármilyen szépek, ma már csak egy szűk réteg keresi.

Nem általánosan használt holmik ezek, mert a családok zömét, akinek mindent fillért meg kell néznie, azokat elsősorban a termékek ára érdekli. És a kínai termékek ára alá ma senki sem tud menni.

A tervezet szerint 100 ezer roma, aki most inaktív kerül majd bevonásra. Ebbe? Ez most ugye nem komoly?

Volt már efféle nyilatkozat korábban is. Aki a vendéglátóhelyek cigányzenészekkel történő alkalmazásában látta a kérdés megoldását.

Ja, és ott a sport is. Az is nagyon fontos. Persze, csak akkor, ha az embernek van cipője, amiben futhat, és ehet is eleget….

Most hallom a híradóban, hogy a lovas sportot be kívánják vonni az oktatásba. Hogy minden gyerek tanuljon meg lovagolni. Az kevésbé érdekes, hogy sok helyen a menzákon már nem tudnak enni adni a gyerekeknek. Vagy télen nem tudták fűteni az iskolaépületeket.

Most jut eszembe: a cigányoknál hagyománya volt a lótartásnak is. Össze lehetne kapcsolni ezeket a remek ötleteket….talán a cigánygyerekek oktatási problémáit is megoldaná a lovaglás oktatása. Nem?

Bocsánat az iróniámért. Kínomban teszem. Könyörgöm, nem nézné meg végre valaki, mi van ezekkel az emberekkel a valóságban, és nem nézne kicsit szét a normális lehetőségek között, hogy egy reális elképzelés születhessen?

 


Cimkék: romafelzárkóztatás, kézművesség, sport

Megosztás

10580 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Blogleírás

A blog gazdája, az fn.hu átmenetileg nem engedélyezi kommentek írását ehhez a bloghoz. Az utóbbi időben sok névtelen, gyűlölködő, érvek és gondolatok nélküli hozzászólás érkezett. Megértésüket köszönjük! Ha meg akarja osztani gondolatait a témával kapcsolatban velünk, az alábbi e-mail-címre írhatnak: nyomorszele@sanomabp.hu

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Nyomor széle

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés